Geert Grote lezing over ‘wonderverhalen’ tijdens GGU donateursdag

2015 Op donderdag 20 augustus – de sterfdag van Geert Grote – vindt de jaarlijkse GGU-Donateursdag met Geert Grote Lezing plaats, op een bijzondere locatie: de normaal niet toegankelijke ijskelder van de middeleeuwse Lebuïnustoren, in gebruik als atelier van Wolters & Ovink Restauratie-Decoratie BV en ons belangeloos beschikbaar gesteld door de directie. Een ieder die de GGU een warm hart toedraagt (of dit wil overwegen) is hierbij welkom.

De Geert Grote Lezing vormt een vast bestanddeel van de Donateursdag en wordt verzorgd door DR DIRK OTTEN, auteur van een aantal bij de Deventer Universitaire Pers verschenen publicaties over de komst van het christendom in Nederland. De titel van Ottens lezing luidt: “Wonderverhalen in heiligenlevens over missionarissen en de herbegrafenis van Lebuïnus”. Het leven en optreden van missionarissen als Willibrord, Ludger en Lebuïnus is beschreven in zogeheten heiligenlevens. Over Ludger schreef zijn neef en opvolger, bisschop Altfried van Munster, een heiligenleven, maar Ludger zelf schreef een heiligenleven over zijn abt en leermeester Gregorius van Utrecht. De auteurs van heiligenlevens schreven geen op historische feiten gebaseerde biografie, maar ze wilden met hun ‘biografie’ de hoofdpersoon verheerlijken. Daartoe lieten ze de hoofdpersoon ook wonderen verrichten, of ze vertelden van wonderen die later bij het graf van de hoofdpersoon waren geschied. Bevatten die wonderverhalen een kern van historische waarheid? Heeft Ludger Bernlef, de vermaarde Friese zanger van helden- en strijdliederen, van zijn blindheid genezen? Wist Willibrord door gezegend water nonnen van de pestziekte te genezen? En kon Ludger pas na een visioen het lichaam van Lebuïnus vinden en herbegraven?

Op deze en andere vragen geeft Dirk Otten, auteur van onder meer “Terug naar de ware Lebuïnus”, “Hoe God verscheen in Saksenland” en “Hoe God verscheen in Friesland”(www.deventeruniversitairepers.nl) het antwoord. Een inkijk-exemplaar van een bijzondere facsimile-uitgave van het Getijdenboek van Geert Grote is deze middag aanwezig.

Verder zal een nadere toelichting worden gegeven op het op 29 juni 2015 gepresenteerde visiedocument “De Geert Grote Universiteit in Abdij Sion” en zal worden ingegaan op de huidige stand van zaken, ook wat betreft het Comité van Aanbeveling.

Het publieksprogramma begint op donderdag 20 augustus 2015 om 15 uur (inloop vanaf 14.30 uur) in de Lebuïnustoren aan het Grote Kerkhof in het hart van Deventer en eindigt om 17 uur met een borrel. Vanaf Deventer CS is het ca. 10 minuten lopen naar de kerktoren. Betaald parkeren kan ter plekke of op de aangrenzende Nieuwe Markt. Gratis parkeren is mogelijk op de Worp (nabij IJsselhotel), waarna men het pontje naar de overkant neemt; van daaruit is het slechts 1 minuut lopen.

LET OP: Deelname is gratis, maar opgave is verplicht via info@geertgrote-univ.nl.