DARWIN, LIEFDE EN GOD

Geert Grote reeks voor kritische spiritualiteit, deel II
Tweede, herziene en uitgebreide editie – Darwin, Liefde en God. Het belang van evolutie voor theologen, door Jan W. Stoop

De langdurige en vinnige dialoog tussen kerken/theologen en natuurwetenschappers is sinds enige tijd geluwd: de aan de traditie vasthoudende kerk wordt verlamd door dogmavorming en door vermeende onfeilbaarheid, de wetenschap kan daarmee geen rekening meer houden en behoudt haar dynamiek; voor haar heeft het geloof afgedaan.

Genaaid, gebrocheerd, 176 bladzijden.
Met 23 afbeeldingen, waarvan 19 in kleur.
Prijs: € 19,60
Bestel direct via onze internetboekwinkelKlik op de afbeelding voor een schermvullende weergave van een aantal pagina’s (PDF-viewer)

Prof. Dr Jan W. Stoop, geboren te Rotterdam op 24 juli 1929, studeerde Medicijnen aan de Leidse Universiteit. Na zijn artsexamen vervolgde hij zijn opleiding tot kinderarts in Utrecht. In 1965 promoveerde hij tot Doctor in de Geneeskunst en in 1969 volgde zijn aanstelling tot lector Pedriatische Immunologie aan de Universiteit Utrecht. Van 1973 tot 1992 was hij algemeen directeur van ‘Het Wilhelmina Kinderziekenhuis’, de universiteitskliniek voor kinderen en jeugdigen in Utrecht. Deze functie combineerde hij bijna twee decennia met die van hoogleraar Kindergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht (1974–1994). Na zijn emeritaat in 1994 vervulde hij nog enkele functies ad interim, zoals hoofd van de kinderkliniek van het VU Medisch Centrum te Amsterdam (1996–1997) en van het klinisch genetisch centrum Utrecht (1998–1999). Daarnaast was hij tot zijn tachtigste als bestuurder actief betrokken bij diverse academische, medische en maatschappelijke organisaties.

Dit boek is het werk van een arts die het boekje van zijn eigen discipline te buiten gaat en die door zijn doktersbril kritisch gluurt over de muur van zijn wijsgerige en godgeleerde buren. Want deze medicus vindt het al jaren oorverdovend stil in het huis van filosofen en theologen, terwijl de trein der wetenschap doordendert. De toenemende kloof tussen een welhaast versteende academische theologie en de dynamische natuurwetenschappen doet uiteindelijk de hele maatschappij geen goed. Een knuppel in het hoenderhok is hier dus geboden!