LIBER UNIVERSITATIS

Cusanus reeks voor nieuwe filosofie
deel II: ‘LIBER UNIVERSITATIS’, het nieuwste boek van Jeroen Buve

Op 29 juni 2014 is het tweede deel van de Cusanus Reeks voor Nieuwe Filosofie verschenen: ‘Liber Universitatis: Aan de Slapende Intellectuelen van de Lage Landen’, door Dr J.D.J Buve, m.m.v. Mr Ir Ing. G.F.J. Kruijtzer.

Genaaid, gebrocheerd, 192 pagina’s.
ISBN 9789079378890
Prijs: € 19,35.

Verkrijgbaar in onze internetboekwinkel.

Een nieuw paradigma. Niet minder dan dat wordt voorgesteld door Jeroen Buve, filosoof, bedenker van de theorie van de dubbele waarheid (veritas duplex) en geestelijk vader van een nieuw soort inrichting voor onderzoek en onderwijs, de Geert Grote Universiteit in Deventer. Zijn theorie staat compact vervat in ‘Liber Universitatis. Aan de slapende intellectuelen van de Lage Landen’, dat zondag 29 juni om 15 uur in de Bibliotheca Launiana te Deventer is gepresenteerd.

De huidige crises hebben zoveel gemeen dat gesproken kan worden van een systeemcrisis: het hele maatschappelijke en wetenschappelijke systeem is volgens Buve vastgelopen en moet op de schop.
Koo van der Wal, emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zal een eerste reactie geven op het boek.

Dr J.D.J. Buve (1935) wordt door kenners gezien als een van de weinige echt vernieuwende filosofische denkers in Nederland. Eerder publiceerde hij in helder Nederlands over de economie ‘Contra Turrim. Geert Grote en de Kredietcrisis’ (2009) en over religie en theologie (met name islam en katholicisme) ‘Plato in het Vaticaan. Pleidooi voor gezond verstand in wetenschap, kerk en democratie (2012). De kiem van de door hem bedachte theorie van de dubbele waarheid ligt in zijn proefschrift ‘Macht und Sein’, waarop hij 25 jaar geleden promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Op het vlak van wis- en natuurkunde is het boek aangevuld door Godfried Kruijtzer, bouwkundig ingenieur en oud-docent TU Delft.