26 november:
vorstinnen centraal op 5e Slavisch Symposium

Op zaterdag 26 november 2016 vindt het vijfde door het Gerson Instituut van de Geert Grote Universiteit (GGU) georganiseerde Slavisch Symposium plaats.
De eerste vier symposia werden in Deventer gehouden. Dit is de eerste editie in Kampen, GGU’s nieuwe vestigingsplaats, onder meer bekend om haar Theologische Universiteit en Ikonenmuseum. Thema dit jaar is ‘Onderbelichte Vorstelijke Relaties tussen Oost en West’.

De bekende Belgische slavist Prof. Dr Emmanuel Waegemans (Onderzoeksgroep Slavische Studies, KU Leuven) deed onderzoek naar de reizen van Tsaar Peter de Grote (1672-1725) naar de Lage Landen. Zijn Groot Gezantschap van 1697 is vrij bekend. Minder bekend, maar niet minder interessant, is de tweede reis die de tsaar in 1717-1718 maakte naar onze contreien. Hiernaar heeft professor Waegemans de laatste jaren veel onderzoek gedaan, waarover hij zal berichten. De stichter van het Russische Rijk en van St. Petersburg is blijvend beïnvloed door de ideeën die hij in de Lage Landen heeft opgedaan.

De Russische kunst- en architectuurhistorica Mw Ir Lika Smirnova genoot haar opleiding in St. Petersburg, de stad waar de Duitse prinses Sophia von Anhalt-Zerbst (1729-1796) als Tsarina Catharina II haar laatste rustplaats kreeg. Smirnova zal laten zien hoe Keizerin Catharina de cultuur van het Russische Rijk zo heeft vormgegeven, dat het haar als enige vrouwelijke heerser de bijnaam “de Grote” zou opleveren.

Mw Drs Marie-Thérèse ter Haar is slaviste en geldt als een groot Ruslandkenner. Zij woont afwisselend in Rusland en Nederland, waar zij te Arnhem in 1992 Empirique stichtte, de onderwijsinstelling die in 2013 als naam kreeg: Rusland & Oost-Europa Academie (www.ruslandacademie.nl). Marie-Thérèse ter Haar zal de rol belichten die de Russische grootvorstin Anna Paulowna (1795-1865) door haar huwelijk met Koning Willem II twee eeuwen geleden (1816) begon te spelen aan het Nederlandse Hof, en waaraan nu een tentoonstelling is gewijd in Paleis Het Loo (www.paleishetloo.nl/koningin-maxima-opent-tentoonstelling-anna-paulowna).

Dagvoorzitter is Universiteitssecretaris Sybrand Buve die als historicus een algemene inleiding zal houden over de verbindende rol van (vooral vrouwelijke) vorsten tussen Oost- en West-Europa door de eeuwen heen. Hij zal bij een aantal van hen stilstaan. Zo was Bona Sforza de koningin van Polen die de Italiaanse Renaissance meenam naar haar nieuwe vaderland, terwijl een van de meest geliefde koninginnen van Frankrijk, Maria Leszczynska, een Poolse was.

Plaats: ‘De Levensbron’, Vloeddijk 62, Kampen
Tijd: Zaterdag 26 november 2016 van 11.00 tot 17.00 uur (zaal open vanaf 10.30 uur)
Toegang: €35 (voltijds studenten half geld op vertoon van OV-kaart), incl. koffie/thee en lunch. Certificaat ten behoeve van permanente educatie (PE-punten) mogelijk.
Reserveren verplicht via de website op www.geertgrote-univ.nl of door naam- en adresgegevens te mailen naar het Universiteitssecretariaat: info@geertgrote-univ.nl.

Kampen is zowel per kogge, per trein (Kamperlijntje én Hanzelijn) als per automobiel (N50) uitstekend bereikbaar. Gratis parkeren kan men bij het nieuwe Stadhuis aan het Burgemeester Berghuisplein, net buiten de stadspoorten. Van daaruit is het nog slechts 10 minuten lopen naar de Vloeddijk.