Wie was Geert Grote? – lezing door Fokkelien von Meyenfeldt

Elk jaar staat de GGU rond 20 augustus stil bij het overlijden van haar naamgever Geert Grote. Eens in de vijf jaar doet ze dat wat uitgebreider, met een historische lezing. In 2019 was het 635 jaar geleden dat Geert Grote overleed. Maar wie was hij eigenlijk? Taalkundige Fokkelien von Meyenfeldt gaat in op die vraag. Zij werkt momenteel aan een biografie van hem, die in 2020 zal verschijnen bij de Deventer Universitaire Pers. In Limburg blijkt Geert Grote bij veel mensen nog onbekend te zijn. Waarom het hoog tijd wordt dat hieraan wat verandert, betoogde Fokkelien von Meyenfeldt tijdens de Geert Grote Lezing 2019 in Rolduc.

De mens Geert Grote

Geert Grote (1340-1384) was de grondlegger van de Moderne Devotie, een beweging die ontstond uit onvrede met sommige wantoestanden in de kerk. Grote was bijvoorbeeld sterk tegen de bouw van de Domtoren in Utrecht. Hij zag het als een zinloos prestige-object, en vond dat het geld beter aan werken van barmhartigheid besteed kon worden.

Tot ongeveer zijn 32e levensjaar was Grote nauwelijks geïnteresseerd in religie. Volgens getuigenissen van tijdgenoten was hij een mooie man met een mooie stem. Hij was rijk, kleedde zich duur, was bijzonder intelligent en sprak graag in het openbaar, waar hij altijd grote mensenmenigten trok. En daar was hij trots op.

Tot hij zich op een goede dag bekeerde en sober ging leven.

Deze lezing gaat vooral over de mens Geert Grote. Hij heeft veel geschriften nagelaten, dus er valt zeker het nodige over dit onderwerp te zeggen. Fokkelien von Meyenfeldt gaat in op zijn jonge jaren en zijn studie. Ook zijn uiterlijk en gezondheid komen ter sprake: is de schedel die samen met die van Florens Radewijns wordt bewaard in de Waag te Deventer echt van Geert Grote? In het tweede deel van de lezing staat zijn bekering centraal. Wat bezielde hem? Was er werkelijk sprake van een plotselinge ommekeer, zoals in sommige teksten wordt gesuggereerd?

Fokkelien von Meyenfeldt (Leiden, 1947) ging na het behalen van haar eindexamen gymnasium-α meteen werken. Na een aantal jaren begon ze aan een avondopleiding eerstegraads leraar Nederlands. Ze studeerde af met als specialisatie middeleeuwen. Vervolgens behaalde ze haar doctoraal aan de Rijksuniversiteit Leiden in de taalkunde, taalfilosofie en logica.

In 1991 vertrok ze uit Scheveningen om als docent Bedrijfskundige Informatica te gaan werken aan de toenmalige Rijkshogeschool IJselland (inmiddels Saxion) in Deventer. Ze kwam in Lochem te wonen, verdiepte zich in de rijke historie van dit stadje en omstreken en schreef onder meer een kerkgeschiedenis van Lochem. Zo leerde ze het werk van Geert Grote kennen en raakte ze geïnteresseerd in de mens achter de leer.

Plaats: Rolduc, zaal 14 (onderin Watertoren)
Tijd: zaterdag 24 augustus om 15 uur (zaal open 14:30 uur)
Entree: €10 p.p. (studenten €5 p.p.)

Reserveren gewenst via info@geertgrote.nl of door direct een kaartje te kopen via de website op geertgrote.nl.