Intekenmogelijkheid “Magister Gerardus Magnus”

VERWACHT HERFST 2021:
‘MAGISTER GERARDUS MAGNUS’

Geert Grote (1340-1384), mens tussen middeleeuwen en moderniteit
door Fokkelien von Meyenfeldt
(Deventer Historische Reeks III)

Intekenprijs tot 1 december 2021: 15 euro. Link naar webwinkel

Er is veel over Geert Grote gepubliceerd, maar de laatste wetenschappelijk verantwoorde biografie dateert van 1963 en is in het Engels geschreven. Omdat bepaalde ideeën over Grote een eigen leven zijn gaan leiden, leek een nieuwe biografie op zijn plaats. In dit boek portretteert de auteur niet alleen de man, maar schetst zij ook een beeld van zijn tijd en van het leven in de laatmiddeleeuwse Hanzestad Deventer.
Zij stelt zich de vraag in hoeverre de vader van de beweging die achteraf de ‘Moderne Devotie’ is gaan heten, zelf ‘modern’ genoemd kan worden. Of was hij toch echt een middeleeuwer?

Het boek is de vrucht van jarenlang literatuur- en archiefonderzoek. Door haar talenkennis (Middelnederlands, maar ook Middelfrans en Latijn) kon de auteur steeds de primaire bronnen raadplegen en nieuwe ontdekken.
Hierdoor is ze in staat een nieuw licht te werpen op Geert Grote. Haar vlotte pen staat borg voor een prettig leesbaar boek.

Mw drs F. (Fokkelien) von Meyenfeldt is neerlandica, met als specialisatie Middelnederlands, later aangevuld met taalkunde en logica.
Als vrijwillig onderzoeker is ze verbonden aan de Geert Grote Universiteit.

NUR: 684 Middeleeuwen (500-1500)
ca. 260 pp., gebrocheerd, met binnenflappen, geïllustreerd, voorzien van kleurenkatern met kaartjes, bijlagen, bibliografie en register, najaar 2021, intekenprijs € 15,- (geldig tot 1-12-2021; daarna € 22,50). Link naar webwinkel