Godfried Kruijtzer (1939-2023)

Nauwelijks was de GGU bekomen van het overlijden van haar honorair fellow Prof. mr A.Q.C. Tak, of een andere honorair fellow gaf de pijp aan Maarten: Mr. ir. G.F.J. (Godfried) Kruijtzer, Hon.FRLI (1939-2023).

Kruijtzer, alumnus van de universiteiten van Leiden en Delft en van King’s College London, was oud-docent Wis- en Bouwkunde aan de TU Delft, die onderzoek deed naar de gulden snede en de relatie tussen wiskunde, harmonieleer en mystiek. In zijn werk Ruimte en Getal. Het plastische getal en het gulden-snedegetal: wiskunde in de bouwkunde en bouwkunde in de wiskunde (Amsterdam 1998) ontrafelde hij de wiskundige theorie achter de architectuur van Dom Hans van der Laan OSB (1904-1991). 

Naast vele artikelen en zelfstandige publicaties leverde hij ook een bijdrage aan Liber Universitatis van J.D.J. Buve (Deventer 2014). Kruijtzer zag ondermeer een verband tussen de filosofische theorie van de veritas duplex en de intuïtionistische wiskunde van L.E.J. Brouwer (1881-1966). In 2015 werd hij benoemd tot honorair fellow van het Rudolf von Laun Instituut. De GGU was vertegenwoordigd bij de uitvaart in de kapel van Begraafplaats St. Petrus Banden te Den Haag op 24 april 2023. De uitvaart werd geleid door Mgr. Ad van der Helm, de bekende Haagse deken. Een uitgebreide necrologie kunt u aantreffen in de volgende Nieuwe Merkuur.